DMCA Koruma Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

dmca-koruma-hizmeti-ne-işe-yarar

 Dmca koruma nedir? nasıl kayıt olunur? - DMCA (Digital Millennium Copyright Act) Türkçe anlamıyla dijital bin yıl telif hakkı yasası anlamına gelir. Amacı içerik hırsızlığına karşı yazılarınızı korumaktır. Çünkü internet ortamında çalıntı yazı sayısı özgün olanlardan çok daha fazladır. Dmca programı sayesinde içerik hırsızları cezalandırılmış ve yazılarınız lisanslanmış hale gelir. Kullanımı ücretsiz olan bu sisteme üye olmanız gerekiyor. Böylece bir adte takedown hakkı elde ediyorsunuz. Takedown hakkı size bir kere de olsa çalınan yazınızın paylaşıldığı siteyi arama motorlarından çıkarma işlemidir. Ücretsiz bir kere kullandıktan sonra aynı işlemi başka bir siteye uygulamak isterseniz yıllık 99$ ödemeyi göze almalısınız.

  Yazılarınızın özgün olduğundan eminseniz ve başka yerlerde yazınıza denk geldiyseniz DMCA ile o siteyi sildirebilir ve gerekirse hukuki işlemlere başlayabilirsiniz. Sistem yazınızı yayınlandığı tarih ile beraber kayıt altına alır ve başvurmanız durumunda bunu değerlendirir. Bu hali ile koruma programını uluslararası boyutta patent alma işlemi olarak düşünülebiliriz.

DMCA'ya Nasıl Kayıt Olunur?

  Bu sisteme kayıt olmak ücretsizdir. Kayıt olmak için https://www.dmca.com/Protection/signup.aspx bağlantısına tıklayın. Karşımıza gelen ekranda bazı bilgiler istenecektir. Bu bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra "Submit" butonuna tıklayın. Kayıt esnasında verdiğiniz mail adresinize bir şifre gelecek ve o şifreyi giriş yaparken kullanacaksınız. DMCA programına giriş yapmak için https://www.dmca.com/users/login.aspx bağlantısına tıklayın ve mail adresinizle size gönderilen şifreyi kullanarak giriş yapın.

dmca-kayıt-aşaması


  Giriş yaptığınızda site bilginizi girmek için yukarıdaki görselde olduğu gibi "My Protecion Badges" sekmesini seçerek "Add Badges to your site" butonuna tıklayın. Açılan sayfadan sitenize uygun bir logo seçiyorsunuz. Seçtiğiniz logonun embed kodunu sitenizde uygun bir yere eklediğinizde işlem bitiyor. Blogger için hazırlanmış doğrudan kod ekleme butonu da mevcuttur. Bu kodu ekledikten sonra DMCA logonun ekli olduğu sayfayı taramaya başlar ve 48 saat içinde eklenen sayfaları görmeniz mümkün olabilir.

dmca-koruma-programı

  İçerik koruma programının aktif hale gelmesi için 30 gün beklemeniz gerekir. Her geçen gün sertifikada ki çizelgede kaç gün kaldığını göreceksiniz. DMCA yurtdışında çok kullanılmasına rağmen ülkemizde yeterli seviyede kullanıma sahip değildir. Bunun nedeni fazla bilinmiyor olması ve gereksiz görülmesi hatasına düşülmesidir. Blog sayfanızı veya sitenizi bu sisteme dahil etmek hem çok kolay hem de çok faydalıdır. Dolaylı yoldan bir faydası da elde edeceğiniz backlink olacaktır.

  DMCA tek başına çözüm olmasa da caydırıcı olabilir. Önlem almak adına yazı içine o yazının linkini ekleyebilir veya yazıyı yayına aldıktan hemen sonra "Google Gibi Getir" yaparak arama motoruna anında bilgi verebilirsiniz. Bunların dışında fazla yapılacak bir şey yok. Yazınızı çalan site sizden daha üstün istatistiklere sahipse arama motorları yazının asıl kaynağı olarak o siteyi görür ve sizi cezalandırabilir.

DMCA Ücretli Üyelik ile Ücretsiz Üyelik Farkı Nedir?

Ücretsiz Koruma Paketi: Standart rozet, yıllık 1 adet takedown(sıralamadan çıkarma) hakkı, website sertifikası, hizmetlerden elde edilen %10 indirim, korumalı sayfa takibi gibi özellikler sayılabilir.
Ücretli Koruma Paketi: Standart rozetler ve premium rozetler, website sertifikası, yıllık 10 adet takedown(sıralamadan çıkarma) hakkı, çoklu sıralamadan çıkarma, içeriklerinizin kopyalarını tespit edebilme, içerik hırsızlarını ortaya çıkarma gibi özellikleri vardır. 

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Facebook Comments

0 yorum