Kişisel Blog Olmanın Raconu Var mıdır?

kişisel-blog-nasıl-olmalıdır
Kişisel Blog Olmanın Raconu

  Uzun yıllardır aralarda versem blog yazıyorum. Bu süre içinde gelişen ve çoğalan en önemli şey Kişisel Blog başlığı altındaki yazarlardır. Neredeyse herkesin kendi ismine ait veya blogun konusuna göre kişisel blogu var. Belki bazıları para kazanma yazılarını duyunca başlıyordur bu sevdaya. Belki de bazıları bilgi birikimini aktarmak için etkili bir mecra olduğunu düşünüyordur. Bana göre oluşturulan bloglara Kişisel Blog adı verilmesinin nedeni başarılı örneklerinin fazla olması. Benzerlik yakalamak ve başarısından pay almak için bu tür girişimlerde bulunanlar var. Aynı zamanda da kendini geliştirmiş ve sadece hedefleri doğrultusunda faydalı olan yeni bloglarda mevcut.

  Blog açmak için hiçbir kod bilgisine gerek yok. Sadece blog açtıktan sonra diğer blog yazarlarını okumak ve bazı ufak tefek araştırmalar yapmak gerekiyor. Daha sonrası çorap söküğü gibi kendiliğinden gelişiyor. Her açılan blog kişisel blog ünvanını alabilir mi? Kişisel blog olmanın bir raconu veya kuralı var mıdır? Detaylarına inersek nelerle karşılaşırız bunu açıklayalım.

Kişisel Blog Nedir?

  Kişisel Blog, yazarın kendi düşüncelerini hiçbir sınırlama getirmeden aktarması olarak tanımlanabilir. Her konuda yazacağı gibi teknik bilgilerden genelde uzak durur. Yazarın hayal dünyası, hayat tecrübesi geniştir ve kalemi kuvvetlidir. Ele alacağı konuyu kendi üslubuna göre yorumlar ve diğer bloglardan ayrılır. Geniş bir konu yelpazesi vardır ve sosyolojik yönü  kuvvetlidir.

  Ancak para kaygısına girildiğinde blog kişisel olmaktan çıkmaya başlar. İlgili olmadığı başka alanlara değinmeye çalışır. Halbuki bu tür blogların ziyaretçi sıkıntısı olmadığı gibi kaygısı da olmamalıdır. Hangi alanda yazarsanız yazın belli bir süre emek vermeden istediğiniz başarıya ulaşamıyorsunuz. Örnek aldığınız bloglar geldikleri aşamaya ulaşmak için kaç yılını harcamışlar sormak lazım. Ayrıca kişisel blog yazarlarının üslupları heyecan yaratmalıdır, yazarın ruh halini yansıtmalıdır. Aksi halde sıkıcı ve okunmak istenmeyen bir blog olursunuz. Yazıya başlarken hitap şeklinize karar vermeli ve o şekilde sonlandırmalısınız. Siz ile başlayıp sen ile bitirirseniz okuyucuda karmaşaya sebep olursunuz.

Kişisel Blog İsmi Nasıl Olmalıdır?

  Blog açmaya karar verdiğinizde hayati derecede önemli ilk kısım blog sayfanıza vereceğiniz isimdir. Burada yapacağınız hatanın dönüşü yoktur ve zaman geçtikçe zararlarını da faydalarını da görürsünüz. Bu nedenle kişisel blog açarken ya kendi adınız ve soyadınızı kullanırsınız ya da blogunuzun asıl ilgili olduğu konuya uygun seçenekleri gözden geçirirsiniz. Kişisel blog açmaya niyetiniz varsa tabi ki doğru olanı isminizi kullanmaktır. Bende blogumu açtığımda kişisel yazmayı düşündüğüm için kendi adımı kullandım ama daha sonra ilgili alanım üzerine yoğunlaşacağımı anladığım için Doğuş Hakan Yılmaz - Bilgilendiren Blog olarak başlık seçtim. Kişisel blog özelliklerini de barındırsa temelde teknik bilgiler içerdiğinden bana uygun değildi.

Teknik Özellikleri ile Kişisel Blog

  Her blog konusu ile kendi temasını yansıtır. Bir resim blogu ile video blogu aynı temaya sahip olmaz. Teknolojik bilgiler paylaşan blog ile film tanıtımı yapan blogun teması aynı olmaz. Kişisel bloglar daha çok yazılarıyla ön planda olduğundan sadeliği seçmeli ve ruhunun renklerini yansıtmalıdır. Tema konsept olarak benzer özellikler sunsa da yapacağınız ufak değişiklikler ile özgünlüğünüzü gösterebilirsiniz. Kendinize ait bir logo ve logo da kullandığınız renklere uygun bir şekilde tasarım yapabilirsiniz. Okuyucuların gözünü yormayacak renkler seçmeli ve yazıların okunabilir olduğuna emin olmalısınız. Bu konuda atacağınız her adım sizi tanımlamalı ve adeta markalaşmalısınız.

  Blogunuz için oluşturacağınız sayfalar içinde olmazsa olmaz olanı "Hakkımda" sayfasıdır. Kişisel blog olduğunuz için ziyaretçiler sizi daha yakından tanımak isteyeceklerdir. Yazılarını beğendiği kişi kimdir? neler yapar merak edebilirler. Bu nedenle bu sayfayı oluştururken samimi olun ve gelebilecek sorulara cevaplar vermeye çalışın. Bu sayfa ile gelen ziyaretçiyi kalıcı bir şekilde takipçi yapmak yine sizin elinizde unutmayın. Sayfalar hakkında detaylı bilgi için Bloglar için sayfa oluşturma rehberi yazımı okumanızı tavsiye ederim.

  Kişisel blogunuzda yazacağınız konular tamamen sizin kontrolünüzdedir. İzlediğiniz filmi yorumlarken veya okuduğunuz kitabı okurken farkınızı ortaya koymalısınız. Aynı şekilde yaşadığınız bir sorunu aktarırken çözüm yollarını da anlatmaya çalışın. Başınızdan geçen komik hikayeler, sınav stresi gibi sizi yansıtan olayları aktarabilirsiniz. İş hayatı tecrübelerinizi veya gündemi yorumlayabilirsiniz. Kendinize ait sözler, şiirler veya çizimlerden bir yol haritası çizebilirsiniz.

Kişisel Blog Nasıl Para Kazanır?

  Blog açarken amacınız para kazanmak ise hiç başlamayın. Çünkü sonucunda para kazanamayacaksınız. Kişisel blog olmanın zorluğunu kabullenmiş olmalı ve zevkini yaşamalısınız. Siz yazılarınızla başarılı oldukça istatistikleriniz gelişecek ve karşılığında bazı teklifler alacaksınız. Bana kalırsa kişisel bloglarda tanıtım yazısı biri reklam modeli seçilmemelidir. Yayınlayacağınız tanıtım reklamı takipçilerinizde olumsuz etki uyandırabilir. Çünkü onlar sizi sevdiği yazılarınız için takip ediyorlar. Reklam alacaksanız sidebar alanında veya temanızın altında veya üstünde ayırdığınız alanlarda reklam kodlarını paylaşabilirsiniz. Kendinize kota koymalı ve reklam alanlarını iyi belirlemelisiniz. Fazladan koyulan her reklam bütün blogları etkiler. Bu nedenle kişisel blog sayfanızı ve içeriklerinizi para için kurban etmeyin. Kazanç sağlayın ama önce fayda sağlayın..

Kişisel Blogun Özellikleri Nelerdir?
  1. Samimi bir dil ve akıcı anlatım olmalıdır
  2. Özgün içeriklerle güncel tutulmalıdır
  3. Sosyal medya dahil iletişim ağları açık olmalıdır
  4. Para kazanmanın esiri olmamalıdır
  5. Tema seçiminde diğer blogları incelemeli ve sadeliği korumalıdır.
  6. Blog yazarları ile dostluk kurmalıdır.
  7. Hakkımda sayfası özenle hazırlanmış olmalıdır.
  8. Yazım stilinden logosuna kadar kendisini yansıtmalıdır.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Facebook Comments

0 yorum