Blog Yazarlığında Keşke Dediğim Maceralar

Keşke-yapmasaydım-dediğim-hatalar
Blog Yazarlığında Keşkelerim

Keşke yapmasaydım dediğim hatalar, Blog yazarlığında keşke dediklerim

  Bu yazıyı hazırlarken amacım hatalarımı ve yapamadıklarımı dile getirerek bu yolda devam edenlere yol gösterici olmaya çalışmaktır. Herkeste olduğu gibi bende bazı hatalar ve keşkeler oldu. Keşke yapmasaydım veya keşke zamanında yapsaydım diyeceğim keşkeleri şimdi aktif yazdığım blog sayfamla sınırlı tutmak istiyorum. Şöyle geçmişime göz attığımda çok sayıda hata ve iyi şeyler birikti. Hatalarımdan bahsederken sizde kendinize ders çıkarabilir ve kendinize avantaj sağlayabilirsiniz.

1) Blog Adımı Yanlış Seçmek

  Uzun aradan sonra tekrar blog yazmaya karar verdiğimde 2015 yılıydı. Sözlerim ve şiirlerimle birlikte sadece çizimlerimi paylaşmak istedim. Bu nedenle de kendi adıma blog açmakta mahsur görmedim. Yalnız hesaba katmadığım şey blog yazarken hangi konulardan hoşlandığımdı. Çünkü ilerleyen zamanlarda blogum beni tatmin etmeyen bir hal almaya başladı. Nedeni sevdiğim konularda yazmamaktı. Böyle olunca yine ara verdim ve yazma hevesime engel olamayarak Ekim ayında kesin dönüş yaptım. Sorunum şu oldu eski yazıları güncellemek zorunda kaldım, SEO konusunda içerikler eklemeye başladım, kendime iyi olduğum 3-4 alan belirledim ve Blogger konusunda yardımcı olabilecek kaynak blog sayfası olmaya karar verdim. Blog adımı seçerken önceden konuyu seçseydim daha uygun ve başarı sağlayacak yol izlemiş olurdum. Misal bloggerkaynak123.blogspot.com gibi bir alan adı ile daha başarılı olurdum.

2) Diğer Blog Yazarlarıyla Eksik İletişim Kurmak

  Blog sayfamı açtığımda diğer yazarlardan habersiz kaldım. Amacım sadece sözlerimi paylaşmaktı ama unuttuğum bir şey vardı. Diğer yazar arkadaşlar olmadan daha geniş çevrelere ulaşmak ve yorum almadan yazarlık yapmak olanaksızdı. Sosyal medya hesaplarımda aktif olamadım, GFC takip widgetini eklemedim ve başka yazılara yorum yapmadım. Bunları yapmayınca da uzun süre blog yazarlığı yapacak motivasyonu sağlayamıyorsunuz. Ekim ayında tekrar döndüğümde bunlara da dikkat ettim. Sosyal medya hesaplarıma kapak fotoğrafları ve logolar oluşturdum. Düzenli aralıklarla yazılarımı bu ağlarda paylaştım. GFC ekleyerek takip edilmeyi amaçladım. Yazılarını sevdiğim herkese yorum yazdım ve karşılığında fazlasıyla yorum aldım. Artık yazılarım gözüme daha doğru ve faydalı gelmeye başladı. Motivasyon kaynağım yazılarımın okunması ve elde ettiğim istatistikler olmaya başladı. Böyle olunca da bu zamana kadar neredeyse her gün yazı paylaştım ve yeni şeyler öğrendim.

3) Blog Ayarlarında Gereksiz Saçmalıklar

  Ekim ayında blog yazmaya geri döndüğümü söylemiştim. Artık daha hırslı ve arzulu bakıyordum olaya. Kendime hedefler koydum ve sabırsızdım. Yine yapılmaması gereken bir kaç hata yaptım. Alan adı satın alarak dogushakanyilmaz.com şeklinde paylaşımda bulunmak istedim. Tam her şey yolunda derken https sorunu yüzünden tekrar blogspot'a geçtim. Tam istatistikler yerine oturmaya başlamıştı ki tekrar sıfırlandı maalesef. Hem alexa değerlerim sıfırlandı hem de google search console da eklediğim site haritası ve sonuçlar sıfırlandı. Google arama motoru benimle uğraşmaktan yazılarıma bakamadı bile. Bu nedenle karar verdim ve bir daha dönmemek üzere blogspot olarak kalmaya karar verdim. Sloganım "Benim Dünyam - Kişisel Blog ve son olarak Seo Teknikleri ve Blog İpuçları" olarak kaldı. Geçirdiğim evrimlerin haddi hesabı yok ama amacım en iyisi olsun düşüncesiydi. Yaklaşık 4-5 aydır bu şekilde devam ediyorum. Demem o ki siz böyle hatalara düşmemek için mutlaka önceden karar verin. Hem yazılarınıza hem de harcadığınız zamana daha çok kıymet verin.

4) İçeriklerin Yanlış Yapılandırılması


  • Öncelikle blogumun ilk sıralarda çıkmasını istediğim başlıklar vardı. SEO bilgileri, blogger altyapısı, blog ipuçları gibi. Bu nedenle eski yazılarımda kısa ve alakasız olanları kaldırdım. Uygun olanları tekrar yapılandırdım. 
  • Görsellere başlık etiketi ve alt etiket ekledim. 
  • Arama açıklaması ekleyerek yazının Google sonuçlarında nasıl görüneceğini belirledim. 
  • Etiketleri genel kategori haline getirmek için gereksiz olanları kaldırdım ve daha genel etiketler altında yazıları topladım. 
  • Yazıların konusuna göre bazı standartlar belirledim. Örneğin: Film tanıtacağım zaman nasıl şekilleneceğini ayarladım. Her film tanıtma yazısını aynı şekilde standartlaştırdım. 
  • Yazılarımı anahtar kelimelere göre ve uzunluğuna göre hazırlamaya çalıştım. Böyle olunca da her defasında robotlar tarafından tekrar tarandı bazen dizine eklenmedi bazen de gerilerde kaldı. Siz böyle hatalara düşmemek için her detayı iyi düşünün ve tekrar tekrar başlamak zorunda kalmayın.


5) Tema Konusunda Yaptığım Hatalar

  Son 6-7 aydır aktif olarak yazıyorum ve bu sürede iki kere tema değiştirdim. İçime sinmeyen veya kafamı karıştıran bir şey olduğunda bir oturuşta tema değiştirmeye kalkışan birisiyim. Bu iş o kadar kolay değil ve geri dönüşleri hoş olmuyor. Her defasında kodlarla oynamak ve düzenlemek çok zor oluyor. Temayı Türkçeleştirmek, eklentileri temaya göre ayarlamak derken bir çok değişiklik ve yaşanan kaçınılmaz düşüş. Ne aradığınızı iyi bilirseniz belki de sık sık tema değiştirmezsiniz. Her konuya göre temalar hazırlanıyor artık. İçinize sinmeyen bir şey olduğunda bilin ki er yada geç o değişir. Siz benim hatalarıma düşmeyin ve önleminizi önceden alın.

  Bu arada para kazanma hırsına kapılmadım. Önce yazmaktan zevk almaya çalıştım. Öğrendiğim her doğruyu uygulamaya çalıştım. Yeni yazılarıma daha çok özen gösterdim. Hazırladığım taslak yazılar ile düzenli aralıklarla içerik eklemeyi ihmal etmedim. Kısa vadeli hedefler koyarak kendime yol haritası çizdim. Her şeye rağmen bulunduğum noktadan memnunum. Yıl sonuna kadar ulaştığım hedeflerin iki katına ulaşırsam doğru yolda olduğumu düşünmeye devam ederim. Bu saatten sonra hiçbir gereksiz güncellemeye gitmemeye karar verdim. Sadece yazıları paylaşıp, olumlu geri dönüşler almayı ve dolayısıyla ziyaretçi trafiğini artırmayı düşünüyorum. Bunun yolununda kaliteli içerikler ve doğru etkileşimle olduğunu biliyorum.

  Blog yazarlığına yeni başlayan veya başlayacak olan arkadaşlarıma tavsiyelerimi aktarırken hatalarımdan yola çıkmak istedim. Hatta belki bu yazıyı yazdıktan sonra bile hatalar yapmaya devam ederim. Umarım sizler benim gibi değil daha tertipli başlarsınız. Başarıya giden yol bilgi birikim, sabır ve düzen gerektirir. Örnek aldığınız bloglar olabilir ama unutmayın ki iyi işler yaparsanız siz de örnek alınacak bir hale gelebilirsiniz. Bakalım neler olacak göreceğiz!

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Facebook Comments

0 yorum