AB Üyesi Ülkeler ve Özellikleri

Avrupa-birliği-üye-ülkeleri

Avrupa Birliği Üyesi Ülkeler, AB kurucu ülkeler hangileridir?
  Avrupa Birliği kuruluş amacı siyasi ve ekonomik örgütlenmeyi sağlamaktır. 1957 yılında 6 kurucu ülkenin bir araya gelmesiyle kurulmuş ve bugün günümüzde üye sayısı 28'e çıkmıştır. AB ülkeleri bir araya gelerek 500 milyon nüfusu aşarak dünyadaki hasılat oranının %30'luk kısmına ulaşmıştır. Ayrıca 28 ülkenin 22 tanesi NATO üyesi olarak faaliyet göstermekte ve 19 ülkenin ortak para birimi EURO'dur. AB, başta Avrupa Birliği Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu olmak üzere çeşitli kurumlarca yönetilir.

  Avrupa Birliği artık eski gücünde değil, üye ülkeleri çoğu yük olmaya başladı gibi söylemler duyuyorum. Bilmiyorum ne kadar doğru ama AB dünyada sözü geçen ve yaptırımları olan özelliğini koruyor bence. Tabi üye ülkeler içinde buraya nasıl üye olmuşlar diyeceğimiz bir çok ülke var. Bu eleştiriyi yapmak hakkımız diye düşünüyorum. Zira Türkiye çok uzun zamandır kriterleri yerine getirmediği gerekçesi ile kapıda bekletiliyor. Bu birliğe üye olmanın çok büyük avantaj olacağını düşünüyorum ama tek çıkış yolumuz da bu değil. Üretimden gelen gücünü kullanarak katma değer üreten ülke olmayı daha çok başardığımızda hiçbir birliğe ekonomik olarak ihtiyacımız olacağını düşünmüyorum. Sadece iyi geçinmek ve menfaatlerimizi korumak yeterli bir düzey olur.

Ortak Para Birimini Kullanan Ülkeler

  Yunanistan, Slovenya, Slovakya, Portekiz, Malta, Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Kıbrıs, İtalya, İspanya, İrlanda, Hollanda, Fransa, Finlandiya, Estonya, Belçika, Avusturya, Almanya

Avrupa Birliği (AB) Üyesi Ülkeler Hangileridir?

  • 1957 yılında 6 kurucu üye olan ülke: Belçika, İtalya, Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Fransa'dır. 
  • Daha sonra büyümeler sonucunda dahil olan ülkeler: İrlanda, Birleşik Krallık, Danimarka, Yunanistan, İspanya, Portekiz, İsveç, Finlandiya, Avusturya, Slovenya, Slovakya, Polonya, Malta, Macaristan, Litvanya, Letonya, Güney Kıbrıs, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan.


Avrupa Birliğine Üyelik Adayı Ülkeler Hangileridir?

Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, İzlanda ve Türkiye.

Daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için wikipedia bağlantısına tıklayın.
Facebook Comments

0 yorum