Ekspertiz Raporu

Merhabalar;

Genelde banka kredisi ile ev alırken gündeme gelen ekspertiz raporu ile sizlere bilgi vermek istiyorum.

Konut kredisinde banka verdiği krediye güvence teminat amacı ile ipotek koymaktadır, burada gerek kredi rakamını belirlemek, gerekse evin genel durumu, resmi kurumlardaki borç haciz vs durumunu görmek için ekspertiz raporu istemek zorundadır. Ekspertiz raporunu banka kendisi yapamaz, lisanlı gayrimenkul değerleme firmalarınca bu işlem yapılır. Yani ekspertiz bedelini de banka değil gayrimenkul değerleme şirketi tespit eder.

Krediniz onaylandıktan sonra belli bir bedel ister sizden bankanız bu işlem için, akabinde anlaşmalı olduğu değerleme şirketine sizin adınıza talebi iletir, şirketin yetkilisi gayrimenkulun olduğu yere gelir fotoğraflarını çeker ölçer, etraftaki emlakçılardan benzer gayrimenkul için fiyat araştırır, tapu müdürlüğüne gidip kayıtları inceler, belediyeden bilgi alır akabinde oturup bu verileri bir rapor halinde düzenler.

Varsa evin üzerinde haciz, borç, takyidat gibii bilgileri, emsal değerini, satış kabileyetinin ne olduğunu, evin resimlerini, adresini vs. rapora koyar ve bankaya gönderir. Akabinde bankada bu bilgilerden yola çıkarak kendi içindeki uzmanlar gözden geçirir bazen çıkan bedeli biraz aşağı çekebilir. Burada sizler biraz bankayı zorlarsanız bazen rakamı yükseltmek için tekrar değer tespiti için geri gönderilebilir ve fiyat artışı olur, Ancak düşme durumu da doğabilir, son raporun bedeli esas alınır.

Sonuç olarak banka size ne limit tahsis ederse etsin bu raporda çıkan tutarın %75-80 ninden fazlası için size kredi veremez. Yani 100.000TL kredi istediniz banka 100.000TL krediyi onayladı ama ekspertiz raporu 90.000TL olarak tespit edildi bu tutarın %75 i olan 67.500TL den fazla krediyi çekemezsiniz.

Saygılarımla
Facebook Comments

0 yorum